Varför bredband

Varför bredband via fiber?
E-tjänster Fler och fler elektroniska tjänster går idag via internet. Streaming och högupplöst TV är framför allt på frammarsch. Telefonledningar, paraboler är snart ett minne blott – nu behövs bara en kabel till bostaden.

 • Samla alla dina tjänster som telefoni, internet och TV hos en enda operatör. Tjänster som förmedlas över internet och som samlas i ett abonnemang är billigare.
 • Med större bandbredd kan alla i hushållet använda internet för olika aktiviteter (streama film, ladda upp foton, spela spel) samtidigt utan att det blir långsammare.
 • Anslut hemmet till larm och trygghetslarm med videoövervakning så du alltid har uppsikt, oavsett vart du befinner dig.
 • Säkerhetskopiera dina bilder, filmer och dokument till lagring på internet

Företagaren
Som företagare är du inte bunden till staden. Med modern digital teknik kan landsbygden erbjuda företag goda möjligheter för etablering. Du kan ta del av alla digitala tjänster som erbjuds till företagare.

 • Större möjlighet att jobba hemifrån (själv eller i distansmöten som via Skype, Lync)
 •  Ökad företagsetablering för företag som erbjuder digitala tjänster och produktion som t.ex hemsidor, bild/film-redigering och support.

Beprövad teknik
Fiberoptiken har utvecklats ända sedan 1970-talet och överföringen via kabel går i ljusets hastighet. Med lång livslängd behöver kabeln inte bytas ut och det är idag utrustningen mellan fibern som begränsar. Denna utrustning är enklare att byta ut vilket innebär att vi i framtiden kan erbjudas ännu snabbare uppkopplingar.

 • Fiber är mer driftsäkert och har en lång livslängd vilket ger färre avbrott.
 • Det finns ingenting som begränsar fibers hastighet. Bredband via xDSL (telefonjacket) är begränsat till kopparkabeln och 4G är begränsat till avståndet till telemasten samt hur många som är anslutna till den.
 • Fibertekniken är det enda som hänger med i den snabba utvecklingen. Internettrafiken dubblas vart 9:e månad, och fibern är den som kan erhålla kapaciteten.
 • Kopparkabeln försvinner och telestationer avvecklas, fibern är ersättaren.

Investering
Att ansluta din fastighet är att framtidssäkra din fastighet. Med en höghastighetsuppkoppling på landsbygden får du det bästa av två världar. Eftersom efterfrågan på fiberanslutning är stor är din fastighet mer attraktivare på marknaden. Den dagen du väljer att sälja kan fiberanslutning vara skillnaden mellan att få fastigheten såld eller inte.

 • I tätorter har fiberanslutna villor visat värdeökningar på upp till 60.000:-

Framtiden
Om du ansluter din fastighet till bredband via fiber får du en modern infrastruktur. Det blir möjligt att i större utsträckning utbilda sig på distans, ta del av sjukvård i hemmet och bygga ett s.k ”smart hem”. Genom att ligga i teknikens framkant bidrar du till en levande landsbygd och säkrar bygdens fortlevnad.

Det blir dyrare att hoppa på senare för dig som bor utanför tätort Utbyggnaden utanför tätorten möjliggörs om vi söker och får stöd från Landsbygdsprogrammet, en av EUs strukturfonder. Väljer man att inte ansluta sig nu, kan det vara möjligt att hoppa på senare, men då kommer det att bli dyrare eftersom stödet inte utgår då vilket finansieras investeringen med 60 %.

Nackdelar Tyvärr är anslutning av fiber ingen dans på rosor under tiden man gör det. Det kan krävas att delar av vägen och kanske en minimal bit av trädgården måste grävas upp för att lägga ner kablar. Det krävs stort engagemang av bygden för att göra detta möjligt. Att koppla in fiberkabel till hemmet kan upplevas som dyrt.

Varför_bredband_via_fiber_151011

X